Koronázd meg a fogaidat!

Természetesen csak akkor, ha nagyon muszáj! A fogászati koronával valószínűleg már neked is volt szerencséd “találkozni”, ha pedig még nem, akkor nagy rá az esély, hogy fogsz. De mi is a fogászati korona, hogyan és miből állítják elő? Lássuk részletesebben!

A FOGÁSZATI KORONA A FOG HIÁNYZÓ RÉSZÉT HIVATOTT PÓTOLNI

Egy baleset, egy túl kemény ételre való ráharapás vagy a hiányos szájhigiénia következtében kialakuló fogszuvasodás könnyen vezethet egy-egy fog letöréséhez. A hiányzó részt több okból is pótolni kell. Egyrészt az esztétikai látvány miatt, másrészt a rágási funkciók torzulása miatt is.

A fogászati korona felépíthető a saját fogakra, de részleges vagy teljes foghiány esetén is alkalmazható - ilyenkor a beültetett implantátumra (ami a foggyökér pótlását jelenti) építik fel. Szintén használják borítókoronaként a gyökérkezelt fogaknál is, ellenállóbbá és rugalmasabbá téve azokat a mechanikai behatásokkal szemben.

A FOGÁSZATI KORONÁK ALAPANYAGAI

A fogászati koronák alapanyaga függ attól is, hogy ideiglenes vagy végleges koronáról van-e szó. A gyógyulási időszakban vagy harapásbeállításkor használt ideiglenes koronák puhábbak és olcsóbbak. A végleges koronák évekkel ezelőtt még fémből készültek, de napjainkban már elavult technológiának számítanak.

A modern fogászati klinikákon inkább kerámia-fém, teljes kerámia, cirkónium-oxid, illetve teljesen fémmentes pótlásokat alkalmaznak. Ezeket digitálisan tervezik meg, és számítógép által vezérelt módon készítik el.



  • Kerámia-fém korona - széles körben használt, tartós és tökéletesen esztétikus megoldás.
  • Teljesen kerámia korona - az előzőnél esztétikusabb, de alacsonyabb a szilárdsága.
  • Cirkónium-oxid - csúcsminőségű megoldást jelent, magas fokú precizitással és maximális tartóssággal párosul. Biokompatibilis - fémallergiásoknak kifejezetten ez ajánlott.

A KORONAVÁLASZTÁS SZEMPONTJAI

Amikor a fogszakorvos által felkínált lehetőségekből választasz, mindig több szempontot érdemes figyelembe venni:

  • Van-e fémallargiád? - ha igen, akkor csak a fémmentes koronák jöhetnek számításba.
  • Mennyire fontos az esztétikum? - biztosan fontos, de a funkcionalitás és az időtállóság még lényegesebb.
  • Milyen igénybevételnek lesz kitéve az adott korona?
  • Mi az, amit még meg tudsz fizetni? Mennyire fontos a természetes rágás élménye?

A FOGÁSZATI KORONA TARTÓSSÁGA

A fogászati kezelések és alapanyagok meglehetősen drágák, ezért korántsem mindegy, hogy egy korona hány évig marad “veled”. Minimum tíz év, ami normál esetben elvárható, ha ennél többet is kibír, az már kivételesen jónak számít. Szerencsére a technológia folyamatosan fejlődik, az innovációnak köszönhetően a fogászati koronák is egyre többet bírnak.

ÁPOLD ÉS TARTÓSABB LESZ!

Fokozottan figyelned kell a szájhigiéniára, különösen az íny és a fogkorona határvonalának tisztítására. Ügyelj arra, hogy itt ne tapadjon meg semmilyen lepedék, ne alakuljon ki fogkő, majd gyulladás.

Irány a webshop!