Japán tárlat a Zsolnay Múzeumban

Time
06/23/2022 10:00 AM - 10.02 18:00:00

Lüszterlepkék és mázmadarak címmel időszakos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből, a Zsolnay-japonizmus témakörben június 23-tól.

A Dénes Mirjam kurátor által összeállított tárlat a „Zsolnayak Japánjára” koncentrál: feltárja a gyár és a család gazdag japán tematikájú forrásait, bemutatja a „kölcsönzés”, „átértelmezés” és „újragondolás” folyamatait, és vázolja, hogyan formálta a gyár és vevőköre ízlésvilágát a japán művészet befogadása. A család gyára Magyarországon fontos szerepet játszott a kerámiaipar modernizációjában, nem csak követték, de bizonyos esetekben irányították is az új esztétikai trendeket. Az Európában zajló iparművészeti forradalom során újdonságként megjelenő japonizmust is aktívan tanulmányozták a gyár dolgozói, illetve a család, különösen Zsolnay Júlia is.

A tárlat június 23-től október 2-ig tekinthető meg a Zsolnay Múzeum (Káptalan utca 2.) nyitvatartási idejében, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

A tárlathoz kapcsolódóan a Művészetek Éjszakája program keretében, június 25-én Tillai Gábor tart tárlatvezetést, illetve a Zsolnay Múzeum udvarán tart koncertet japán hagyományőrző hangszereken Bakos Tünde és Fehér Krisztina. Az udvarban továbbá A Magyar Origami Kör tart hajtogató workshopot, illetve tradicionális japán tárgyakat vásárolhatnak az érdeklődők.


Kép
japan-plakat
Fotó: Béla
Contact
Name
Japán tárlat a Zsolnay Múzeumban
Address
7621 Pécs, Káptalan u. 2. (Zsolnay Múzeum)
Go to the webshop!