Izgalmas programokkal vár a Jakováli Hasszán pasa dzsámija!

Time
06/16/2022 1:20 PM - 07.10 23:55:00

Színvonalas programokkal készül az újonnan nyitott Jakováli Hasszán pasa dzsámi idén nyáron. Hagyományaikhoz híven a török korral kapcsolatos programokkal várják a látogatókat, melyek unikális színfoltot jelentenek Pécs programkínálatában. Nézzük, mire számíthatunk:

Egy jeggyel két helyszín és program látható! Június 25-én, a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN A DZSÁMIBAN egyedi és megismételhetetlen program készül. Újra 400 éves kolostorukban zenélnek és keringenek a Mevlevi dervisek. A Jakováli dzsámi kertje érkezési sorrendben lesz feltöltve. A létszám limitált. Jegyár: 3000 Ft.

Jegyeket személyesen a dzsámiban, vagy elővételben a pecsidzsami@gmail.com-on lehet jegyet vásárolni. A szertartást Dr. Sudár Balázs tudományos magyarázatai és a Canlar együttes zenéje kíséri. A jegy ára tartalmazza a dzsámi látogatását, a szertartást és az Idris baba türbe belépőt is! (A türbe programja 24.00-kor kezdődik.)

Aki csak a dzsámira kíváncsi, a Múzeumok Éjszakáján kedvezményes 1000-Ft-os belépőjeggyel (TÜKE kártyával 500 Ft) tekintheti meg a XVIII. századi török dzsámit és kiállítását. A jegy az Idris baba türbe belépőt is tartalmazza. Az ajánlat 20.00-24.00 közt érvényes. Aznap este 18:00-tól török kávé-bemutató is lesz fél óránként.

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN IDRISZ BABA TÜRBÉJÉBEN - VAKSÖTÉTBEN SZABADLÁBON zenés kortárs morzsák, és az Iszlám misztika.

Tehetséges fiatalok, Gárdos Martin költő, és két zenésztársa, Szekeres Miklós és Szekeres Attila különleges, nálunk kevésbé ismert hangszerekkel a mai huszonévesek életérzését hasonlítják össze a korai iszlám misztika képviselőjének, Dzselaleddin Rúminak gondolataival.

Igazi csemegének ígérkező különleges irodalmi és zenei előadás. A megszokott környezetben, párnákon, takarókon ülve, fáklyafényben csodálkozhatunk rá egy generáció életfelfogására. A verseknek és a hangszereknek köszönhetően a közel-keleti és a nyugati világ valóságértelmezésének sajátos fúzióját élhetjük át.

Az előadás kezdete: 2022.06.25 éjjel 00.00-02.00

Helyszín: Pécs, Nyár utca 8/ Nyár köz sarok.

Esőhelyszín: Jakováli dzsámi Pécs, Rákóczi út 2. Előzetes regisztráció: idriszturbe@nofnkft.hu

Július 23-án Erdal Şalikoğlu és Csörsz Rúmen István hagyományos török zenei koncertje várja az érdeklődőket.

A koncert előtt keleti forgatagot idéznek török kávéval, ebru festészettel, arab édességekkel, a hódoltságról szóló tudományos előadásokkal.

Július második hétvégéjén (július 7-10.) a Jakovali Haszan dzsámi is csatlakozik a Zsolnay Fényfesztivál programjához.

A szervezők különleges látványossággal, beltéri kupolavetítéssel - a tervek szerint éjjel-nappal - várják a dzsámi vendégeit. Az udvaron sörbet és kávé kóstolható, keleti zenét játszó muzsikusok szórakoztatják a vendégeket.

A Jakovali Haszan dzsámiból rendszeresen indítanak Török kori sétát Pécs belvárosába.

A sétát felkészült idegenvezetők vezetik a Jakovali dzsámiból, különböző útvonalakon. A tematika Pécs török kora és a hódoltság kulturális és építészeti hagyományai. A séta 500 Ft/ fő + belépőjegyek. Érdeklődni és jelentkezni: Jakováli dzsámi (Pécs, Rákóczi út 2.): Pintér Beáta 20/400 9301 jakovalidzsami@nofnkft.hu, pecsidzsami@gmail.com

Go to the webshop!