Ízemlékeket is gyűjtenek az 5 érzékszervre ható kiállításon!

Az év leginkább rendhagyó kiállítása látható december 9-től a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában. Az emlékezés formái című tárlat folyamatosan épül és átalakul; két részben, összesen 8 installációt mutat be, melyek minden érzékszervünkre hatnak. Ráadásul időkapszulában konzerváltathatjuk a saját bejglink ízét is!

A kiállításon bemutatott kortárs művészeti projektek az emlékezés formái köré épülnek. Az öt érzékünk mindegyike emlékeket idéz fel bennünk: a tapintással érzékelt tárgy vizuális emlékképeinket hívja elő, a különféle színek élményeket, hangulatokat idéznek, mint ahogy a zene is képes számunkra színélménnyé, láthatóvá válni. Egy-egy valaha látott forma vagy mozdulat is „déjá vu” élményt kelthet bennünk, nem is beszélve a teába mártott kekszről, amelynek ízélménye az eltűnt idő, az egykori gyerekkor nyomába űzte a regényíró Marcel Proustot.


Kép

A kiállítás 2 részben, változó installációkkal kerül bemutatásra, amelynek során összesen 8 alkotás látható az m21 Galériában. A kiállító művészek munkái az érzékelés különböző formáira koncentrálnak. Így bemutatásra kerülnek ételdesign, illat-, média-, fény- és képzőművészeti alkotások is.

A kiállítás első részében, január 20-ig Góg Angéla ételdesigner, Kozári Hilda képzőművész, Gyenes Zsolt médiaművész és a Kiégő Izzók fényművészeinek installációja látható az m21 Galériában. A kiállítást januárban és februárban művészeti események, performanszok kísérik.

A kiállítás második része január 20. és február 20. között tekinthető meg.

Felhívás: Őrizzük meg a pécsi karácsonyok ízét!

A rendezők a kiállítás ideje alatt pécsi ízemlékeket gyűjtenek, ezért december 22-ig várnak kostolót házi készítésű mákos- és dióskalácsokból, bejglikből!

Góg Angéla ételdesigner doktori dolgozatát az ételek, a hagyomány, kultúra és az egyéni emlékezet viszonyáról írta. Tradicionális ételeink ízőrzője, az ízemlékezet gyűjtemény létrehozója. Gyűjteménye Az emlékezés formái című kiállításon megtekinthető az m21 Galériában.


Kép

A karácsony legjellegzetesebb íze kétségtelenül a bejgli. Persze kérdéses, hogy az idő távlatában is megőrizzük-e azt, ami a családi ünnepekhez kötődő hagyomány része, azt az ízélményt, ami legtöbbünk számára a családot, a közös együttlétet, a biztonságot és a szeretet jelenti. Mivel a kiállítás épp a karácsonyi időszakra esik, kérjük a pécsi családokat, hogy hozzanak egy darabot saját sütésű bejglijeikből, Góg Angéla gyűjteménye számára.

„Az ünnepek közeledtével egyértelművé vált számomra, hogy egy klasszikus édességet választok a kutatás alapjának, ami mégis minden családban más és más. Családok története, hagyományai és személyes kötődések mutatkoznak meg egy-egy bejgliben. Szeretném megtapasztalhatóvá tenni a résztvevők számára, hogy íz-emlékeiket tartósítom a következő generáció számára.” – írta a művész.

A kiállítás ideje alatt Angéla személyre szólóan konzervál minden leadott bejglit, így személyenként két kémcsőbe zárt szárított emlék készül. Az egyik a készítőhöz kerül, a másik a galéria gyűjteményébe, majd a galéria által elhelyezésre kerülő időkapszulába.

A házi készítésű bejgliket december 22-ig várjuk a kiállítás látogatási idejében az m21 Galériában. Az akcióban résztvevők ingyen tekinthetik meg a kiállítást. A résztvevők száma a projektben limitált, maximum 25 fő!

A kiállítás látogatási rendje eltér az m21 Galéria szokásos nyitvatartásától. A látogatási időpontok és az ünnepi nyitvatartás a Pécsi Galériák honlapján és Facebook oldalán elérhető:

https://www.pecsigaleriak.hu/

https://www.facebook.com/pecsigaleriak

Irány a webshop!