Függönyt fel! – Kihirdette első teljes évadát Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója

A miniszter félreléptől a Bűn és bűnhődésig - minőségi színház a pécsi közönségnek; ezt ígéri a 2021/22-es évad programterve.

A 2021/2022-es évad augusztus 24-én társulati üléssel veszi kezdetét és aznap elindul a bérletvásárlás is a Pécsi Nemzeti Színházban. A következő évad egyik különlegessége, hogy a nagyszínházi klasszikus bérletsorozat hét előadást tartalmaz.


Június 5-én A miniszter félrelép című Ray Cooney-bohózat előbemutatójával nyitotta meg újra kapuit a Pécsi Nemzeti Színház. Az előadásra elővételben néhány óra alatt elfogyott az összes jegy. A Jászai Mari- és Nádasdy Kálmán-díjas Böhm György rendezése elsöprő sikert aratott. A bohózatot a Pécsi Nyári Színházban augusztus 11-14-ig láthatják az érdeklődők, majd szeptembertől bekerül a következő évad repertoárjába.



Kép
1R9A7269
Fotó: Kortvelyesi

A 2020/2021-es évad utolsó hónapjaiban sem tétlenkedett a Pécsi Nemzeti Színház társulata, a járványügyi helyzet ellenére folyamatosan tartották közönségükkel a kapcsolatot. „PÉCS „nekem: a VÁROS mindörökre.” című új - a városmarketingre is hangsúlyt helyező - verses videósorozatukkal nagy sikert arattak követőik körében online. A korlátozások enyhítésére reagálva azonnal két másik programot is elindítottak. A rendszeresen jelentkező Erkélykoncerteken operatársulatuk a színház utóbbi 10-15 évének opera- és musical-repertoárjából ad elő csodás válogatásokat az impozáns épület erkélyéről; közkedvelt színművészeik pedig Baranya megye településeit járták zenés műsorukkal a #színháztér projekt keretein belül, hálás fogadtatással.

A színfalak mögött eközben előkészítettek egy vadonatúj ifjúsági előadást, Ö.K.Ö.R. – Ö.sszes K.Ö.telező R.öviden címmel, mely műfaji meghatározását tekintve irodalmi osztálykirándulás. Az ősbemutatót, mely a gimnáziumi kötelező olvasmányok válogatásának dramatizált formája, Tóth Zoltán rendező ötletéből Enyedi Éva írta. A Kardos-Horváth János (Kaukázus) és Beck Zoli (30Y) zenészek közreműködésével megvalósuló izgalmas és teljességében egyedülálló, a kamaszokat valóban megszólító produkció az új vezetés ifjúságnevelési programjának első lépése, a bemutatóra ősszel várják a fiatalokat.


Kép
1R9A8398
Fotó: Kortvelyesi

A 2021/2022-es évad szeptember 17-én indul a 15. jubileumi Tánctalálkozóval, melynek főszereplője az idén 60 éves Pécsi Balett. A balett-társulat ÁdámÉva címmel az új évadra egy ősbemutatóval is készül, ezt koprodukcióban mutatják be a Pécsi Nemzeti Színházzal a Harangozó-díjas Molnár Zsolt és Szabó Márton koreográfiájában, Iványi Marcell rendezésében. Az EMMI támogatásával létrejövő táncszínházi előadás budapesti bemutatója a Nemzeti Táncszínházban közös programként valósul meg június 26-án.

Az új évad várva várt nagyszabású bemutatója Dés László-Nemes István-Böhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter: Valahol Európában című musicalje lesz Vidákovics Szláven, a színház művészeti vezetője rendezésében. A casting lezajlott, a kiválasztott gyermekek már próbálják a darabot Bókai Zoltán zenei vezetővel a nyári szünet előtt.
Ezt követően Csiky Gergely: A nagymama című vígjátéka kerül bemutatásra Vári Éva Kossuth-díjas, Érdemes- és Kiváló művésszel a címszerepben. A közkedvelt, nagyszerű művésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Pécs díszpolgára, hosszú évek után ezzel a szereppel lép ismét a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínházának deszkáira. Az előadás rendezője Nagy Viktor Jászai Mari-díjas, Érdemes művész. Bozsik Yvette Kossuth-díjas művész rendezi az új évad operabemutatóját, mely Giacomo Puccini egyik legnépszerűbb operája, a Bohémélet lesz. Az utolsó nagyszínházi bemutató is igen sokat ígér: Zsótér Sándor Jászai Mari- és Kossuth-díjas művész rendezésében Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődése. A Kamaraszínház első premierje Bródy Sándor: A tanítónő, melyet Funk Iván rendez Darabont Mikolddal a címszerepben, majd repertoárra kerül még Háy János kortárs sikerdarabja, az Utánképzés ittas vezetőknek Soós Péter rendezésében. Ezt követi a Lúdas Matyi című mesebalett a Pécsi Balett előadásában. Bekerül a repertoárba egy ősbemutató, Sárosi István Otthol, édes otthol című kortárs vígjátéka, Telihay Péter rendezésében. A Kamaraszínház utolsó bemutatója Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című darabja lesz, ezt a Jászai Mari-díjas Vincze János viszi majd színpadra. Az előadás helyszíne a Pécsi Horvát Színház.

Kép


Három utóbemutatót is tart majd a színház azokból az előadásokból, melyeket a pandémia ideje alatt nem tudtak közönség előtt játszani. A Szörényi Levente-Bródy János szerzőpáros darabját, a Kőműves Kelement Nagy Viktor rendezte, ez a Nagyszínházban kerül bemutatásra. A Kamaraszínházban A híd (Error) című előadás kerül majd nézők elé Funk Iván rendezésében, amit saját ötleteiből és a színészek improvizációiból írt, illetve az N. Szabó Sándor teremben a Jászai Mari-díjas Köles Ferenc játszik egy monodrámát A mi utcánk címmel Tar Sándor novellái alapján, amit Szabó Attila rendezett.

Júniusban sor került Ferdinand von Schirach sztárügyvéd lebilincselően izgalmas Terror c. darabjának a premierjére is, ami egy bírósági tárgyalás történetét meséli el úgy, hogy a nézőket is interakcióra készteti. Az előadást Rázga Miklós rendezte. Bemutatták továbbá a Stephen Schwartz John-Michael Tebelak szerzőpáros Godspell című musicaljét a MATE - Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves színész szakos hallgatóinak előadásában Kéri Kitty rendezésében.
Kép


Az idei évadot egy fontos jubileummal, A padlás 150. előadásával zárja a Pécsi Nemzeti Színház június 26-án. A Pécsi Nemzeti Színház 125 éves történetében nem volt példa ilyen sikersorozatra, így méltó lezárása lesz ez az ünnep az évadnak.




Fotók:

Lipics Zsolt, Széll Horváth Lajos (Körtvélyesi László)

A Pécsi Nemzeti Színház énekkara és épülete (Körtvélyesi László)

Darabont Mikold (Pécsi Nemzeti Színház)

Györfi Anna, Götz Attila, Stubendek Katalin, Takaró Kristóf (Pécsi Nemzeti Színház)

MATE - Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves színész szakos hallgatói (Juhász Éva)

Forrás: Pécsi Nemzeti Színház, 2021-06-24


Irány a webshop!