Emlékerdő átadás Szigetváron

A Mecsekerdő Zrt. egy hektáros Emlékerdőt hozott létre a 2021-es „Egy a Természettel” világkiállítás jegyében, melynek ünnepélyes átadására 2020. március 20-án került sor a Szigetvári Vár szomszédságában.

A Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, Ripszám István köszöntőjében kifejtette, a ligeterdő létrehozásával emléket állítanak, ám "Egy emlékhely akkor lesz igazán emlékhely, ha az emberek, akik odajárnak tudják, hogy mitől emlék." Az állami erdőgazdaságok egyenként körülbelül egy hektárnyi erdőtelepítéssel kapcsolódnak az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz, így összesen 22 hektárnyi emlékerdő létesül országszerte. Az átadó rendezvényen beszédet mondott Gulyás Andrea, a világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatója, valamint Nagy Csaba országgyűlési képviselő.

A Zrínyi vár és a szigetvári parkerdő közelében a Mecsekerdő egy kocsányos tölgy vázon álló ligeterdőt valósított meg, melyben olyan dekoratív fafajok is helyet kapnak, mint a mocsárciprus, mocsártölgy, fekete dió és közönséges nyír. Ezek a fák díszértékükkel (változatos lombszín, kéreg) fokozzák az erdőben kikapcsolódók élményét, a kialakított pihenőhelyen pedig két pad és egy emlékkő várja a kirándulókat.

A ma még kis fiatalos erdő telepítésével a megemlékezés mellett az erdőgazdaság további célja, hogy bemutassa Baranya megye természeti, kulturális és történelmi értékeinek harmóniáját. Az emlékkő leleplezését, és a jelképes faültetést követően a várban hagyományőrző és fegyveres bemutató gazdagította a programot.

Irány a webshop!