Az öntapadós fóliázásról röviden

Néhány alap tudnivaló

Bár a fóliázás valóban egyszerű és könnyű feladat, mielőtt nekikezdünk, nem árt tájékozódni a fóliák anyagáról, tulajdonságairól, alkalmazási területeiről és magáról a munkafolyamatról. A fóliázási munka akkor lesz szép és tartós, ha simítót és szikét is használunk. Nem érdemes megspórolni ezeket az egyszerű és olcsó kellékeket, mert a végeredmény szempontjából lényeges, hogy a megfelelő eszközöket használjuk. Fóliázásnál mellőzzük a bankkártyát vagy jégkaparót.

Talán zavaró lehet, hogy az öntapadó fóliázás kapcsán sok elnevezéssel találkozunk. Az öntapadós tapéta, dekorációs fólia, bútortapéta, falmatrica mind az öntapadós fóliát jelenti, a felhasználási terület jelölésével. Az ilyen típusú fóliák nem ragacsosak, nem gyűrődnek, és a hőre is megfelelően reagálnak.

Ablakfólia

Az ablakfólia úgynevezett d-c fix fólia, ami tisztítható, így felhelyezve sem okoz gondot az ablakpucolás. A statikus fólia felrakását nem lehet elrontani, hiszen akárhányszor visszaszedhető és újra felrakható. A megtisztított üveget bevizezzük, majd a védőréteget eltávolítva felrakjuk a fóliát a felületre. Ezután a fólia alól, középről kifelé haladva a vizet simítóval kipréseljük.

Az üvegfelületnél néhány milliméterrel kisebbre kell szabni a fóliát, hogy a szélein szabadon távozhasson a víz. Ha párás marad az ablak a fólia alatt, ne ijedjünk meg, hiszen néhány óra alatt elpárolog a felesleges nedvesség.

Dekorfólia

Számos dekorációs célra használható öntapadós fólia, amely tükör, fa, de akár márványhatású is lehet. Burkolhatunk vele bútort, kád oldalát, ajtólapot, konyhapultot. Alkalmazható sima felületre, de egy kis türelemmel és egy hajszárító segítségével mart felületre, íves bútorlapokra is felhelyezhető. A hajszárítónál vegyük figyelembe, hogy a felület, amelyre a fóliát tesszük, bírja-e a hőt.

A simító használata ennél a fólia típusnál is elengedhetetlen. Ha a felrakás során buborékok keletkeznek, akkor egy tűvel könnyedén kiszúrhatjuk, így a levegő kiszökik a fólia alól. A dekorációs fóliánál különösen fontos a szín és az árnyalat. Fóliás Jucitól rendelhetünk termékmintát is, így nagyobb tétel rendelése előtt személyesen is meggyőződhetünk a valós színről.


Go to the webshop!