Art brut! c. kiállítás

Time
09/17/2022 9:00 AM - 10.03 19:00:00

A pécsi Fogd a Kezem Alapítvány célja az önálló életvezetésben támogatást igénylő intellektuális képességzavarral élő fiatalok kísérése azon a fejlődési úton, amely ahhoz segíti őket, hogy az emberi társadalom részben önálló, a mindennapi követelményekhez alkalmazkodni tudó tagjaivá váljanak.

Az art brut-ot, azaz a durva, nyers művészetet - mely az outsider art irányzat egyik ága - Jean Dubuffet nevezte először így. A művészeti stílus a pszichésen sérültek, intellektuális akadályozottsággal élők, a perifériára szorult ismeretlenek, a naivak, a rabok, a gyermekek és részben a "primitívek" képzőművészeti munkáinak összefoglalására használatos, amely során a hangsúly a spontán önkifejezésen van.

2015 szeptemberében kezdődött az Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának közös munkája, az Art Brut! – integrált művészeti szeminárium Dr. habil Hegyi Csaba egyetemi docens és Zsin Bence festőművész doktorandusz irányításával. A szabadon választható kurzus célja a felnőtt intellektuális akadályozottsággal élő alkotók, illetve az osztatlan képzőművész szakok hallgatói közötti kapcsolatkeresés, az élmény alapú és hatékony integrációra törekvés a művészet, a közös alkotás és ennek a nagyközönség felé történő bemutatása által. Azaz elvárások nélküli alkotás olyan közegben, amely maradandó nyomot hagy a résztvevők személyes és szakmai életében.

A VI. Pécsi Tanuó Város Fesztiválon harmadszorra megtekinthető az inkluzió és integráció jegyében a kiállítás, hiszen a gondozottak által készített festmények szabad alkotását mutatják be, melyekhez a hallgatók közösségükkel, közös időtöltésükkel, alkotásukkal járultak hozzá.

Őszintén reméljük, hogy a kiállításunk meghozza kedvüket ahhoz, hogy 2022. október 1.-jén velünk együtt alkossanak és ünnepeljék alapítványunk 30+ születésnapját!

Contact
Name
Art brut! c. kiállítás
Address
7624 Pécs, Szent István tér 17.
Go to the webshop!