Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Akadálymentesítés
Utazástervező:  0 elem Tovább...

Pécsvárad

Pécsvárad a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő lábánál, a 6-os fő közlekedési út, a Pécs-Bátaszéki vasútvonal mellett fekszik, Pécstől 19 kilométerre, Baranya megyében. Pécsvárad műemlékekben, idegenforgalmi nevezetességekben gazdag város.


Mai képe is érzékelteti a hajdani királyi alapítású egyházi központ méltóságát. Ezt az évszázados képet meghatározza a Zengő előterében magasló katolikus templom és a vár. A város országos ritkaságszámba menő látnivalója a 10. századi kápolna Géza fejedelem és István király idejéből, korabeli freskómaradványokkal. A vár és a romkert a román, gótikus és reneszánsz monostor emlékeit őrzi. A Nagyboldog- asszony-templom 1767-ben épült rokokó oltárokkal, szószékkel és berendezéssel. A Mindenszentek-kápolna a 12. századból, református templom 1785-ből való. Nevezetes épület a Városháza, a volt katonai kórház és lovassági laktanya, a gyógyszertár, a Kossuth téri épületegyüttes, a német parasztházak. A várban múzeum mutatja be a monostor történetét. Itt található Kígyós Sándor (1943-1984) szobrászművész állandó kiállítása, a Városi Könyvtárban található Platthy György festőművész állandó kiállítása és a Nemes-Nágel emlékszoba, mely Nemes Endre festőművész és Nemes-Nágel Lajos könyvkiadó életművét mutatja be, László Károly bázeli műgyűjtő Bali-szigeti szobor gyűjteménye, valamint a 20. századi grafikákból álló kollekciója is itt tekinthető meg.

- Pécsvárad a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő (682 m) lábánál fekszik. Hazánk egyik legősibb, igen gazdag történelmi múltú települése. A Pécsváradi várat, mint bencés monostort, államalapítónk, Szent István király alapította. A várban rendszeresen szerveznek gyerek íjászatot, és az előre bejelentkezők a Zengő túrához térképet és útravalót kaphatnak. A város számos kortárs művész állandó kiállítását, múzeumát is kínálja. Fedett uszodája a kortárs építészet letisztult vonalainak szép megjelenése.

Weboldal:

www.pecsvarad.ekisterseg.hu

www.pecsvarad.info.hu

Tourinform nyitva tartás:

Egész évben:

Hétfő-péntek: 8.00-16.00

Szombat-vasárnap: zárva

Értékelje tartalmunkat
Szavazzon a csillagokra kattintva

star
star
star
star
star
Szavazatok száma: 0 Értékelés: 0