Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Akadálymentesítés
Utazástervező:  0 elem Tovább...

Máriagyűd

Dél-Dunántúl legismertebb katolikus zarándokhelye. Máriagyűd története a XII. századig nyúlik vissza.


Az első templomot II. Géza király 1147-ben építtette -, ám fénykorát a XVIII. században élte, amikor az ellenreformáció idején feléledt Mária-kultusz baranyai központjává vált. A máriagyűdi kéttornyú kegytemplom és a kolostor falai között a lelki segítségre szorulók gondozását ferences szerzetesek látták el. A templom Mária-szobra 1712-ből származik. A csodás gyógyulások miatt 1805-ben VII. Pius pápa Máriagyűdöt hivatalosan is kegyhellyé nyilvánítja.
Kálvária: A kegytemplomi dombon Kálváriát építettek, a stációk domborművei a pécsi Zsolnay porcelángyárban készült kerámia kegyképek. Szentsír kápolnája műemléki alkotás, stációit égetett mázas kerámiából szintén a pécsi Zsolnay Gyár alkotta. A temető alatt árnyas vadgesztenyesor vezet a magyarok nagyasszonya pihenőhelyhez.
Kicsit feljebb áll a fájdalmas Szűzanya szobra. 1860-ban állították fel. Csend és nyugalom van körülötte. Alkalmas hely az imádságra és az elmélkedésre.
Jubileumi feszület: Korpuszát Kiss György szobrászművész alkotása. Mézes Jézuskának is hívják, mert fészket szoktak verni benne a vadméhek. 1900-ban állították fel a századfordulóra és a magyarság kereszténnyé levésének 900 éves megünneplésére.


Máriagyűd

Nyitva tartás:

A Kegytemplom nyári nyitva tartása:
Reggel 8 órától sötétedésig, legkésőbb este 8 óráig.
A Kegytemplom téli nyitva-tartása:
8.00-17.30


Elérhetőség:
7818 Siklós-Máriagyűd, Vujicsics T. u. 66.
Telefon: +36 72 579 000, +36 30 349 1065
Web: www.mariagyud.hu 

Értékelje tartalmunkat
Szavazzon a csillagokra kattintva

star
star
star
star
star
Szavazatok száma: 0 Értékelés: 0